Glijmiddelen kunnen het seksuele genot vergroten. Wanneer kun je glijmiddelen gebruiken, welke zijn er en waar moet je op letten?

Wanneer kun je een glijmiddel gebruiken?

Je kunt een glijmiddel gebruiken om het seksuele genot te vergoten. Een glijmiddel kan seks namelijk nog opwindender maken. Het vergroot niet alleen de gevoeligheid van de vagina en penis, veel mensen ervaren het gladde gevoel van glijmiddel ook als opwindend. 

In sommige gevallen is een glijmiddel niet alleen lekker, maar ook nodig of gewenst:

- Bij anale seks en bij het gebruik van andere hulpmiddelen. Een glijmiddel voorkomt schuring en wondjes. (Lees hier de tips & trick voor anale seks.
- Voor mannen die minder makkelijk een erectie krijgen kan een glijmiddel het makkelijker en prettiger maken om te masturberen. (Lees hier wat de beste speeltjes zijn bij een erectiestoornis)
- Voor vrouwen die last hebben van vaginale droogte is een glijmiddel niet alleen prettig maar ook nodig, zowel bij masturbatie als bij seks met een partner.  

Welke glijmiddelen zijn er?

Er bestaan verschillende soorten glijmiddelen. Hier lees je de voor- en nadelen.

Glijmiddel op waterbasis
Glijmiddelen op waterbasis zijn het meest populair. Aanraders: System JO H20 Glijmiddel, Pjur Basis Waterbased, Lelo Lubricant 
- Voordelen: Deze glijmiddelen kunnen samen met condooms gebruikt worden, omdat ze het rubber niet aantasten. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en goedkoop.
- Nadelen: Ze drogen snel op (op te lossen door weer glijmiddel toe te voegen) en ze bevatten vaak glycerine waardoor schimmels makkelijk kunnen groeien. 
Vrouwen die zonder condooms vrijen en gemakkelijk schimmelinfecties hebben kunnen beter geen glijmiddel op waterbasis gebruiken.
 
Glijmiddel siliconenbasis
Aanraders: Lylo Glijmiddel Siliconenbasis, Pjur Basic Silicone, Pink Silicone
Voordelen: Deze glijmiddelen kunnen onder water gebruikt worden, omdat ze niet in water oplosbaar zijn. Ze zijn langdurig werkzaam en drogen niet snel op.
Nadelen: Als je er mee knoeit, kunnen ze zorgen voor gladheid bijvoorbeeld in de douche. Sommige siliconenproducten zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms, omdat ze het rubber kunnen aantasten. 

Glijmiddel organische basis
Aanraders: Intimate Organics Elite Shiitake Glide, System JO Organisch Glijmiddel, Sliquid - Organics Natural Lubricant 
Voordelen: Heze glijmiddelen geven geen huidirritatie, omdat ze een neutrale zuurgraad hebben en geen glycerine bevatten. Ze zijn daarom geschikt voor vrouwen die vaak vaginale schimmelinfecties hebben.
Nadelen: Het is nog redelijk moeilijk om een goed organisch glijmiddel te vinden.

Glijmiddel basis van olie 
Glijmiddelen op basis van olie komen nauwelijks meer voor. 
Voordelen: Deze glijmiddelen zijn geschikt voor anale seks en masturbatie van een man.
Nadelen: Ze worden afgeraden voor vaginaal gebruik, omdat ze irritatie of een brandend gevoel kunnen geven. Ze zijn niet te gebruiken in combinatie met condooms.

Speeksel / Tuf
Voordelen:
 Het is altijd beschikbaar en goedkoop
Nadelen: Het droogt snel op, vooral aan de buitenkant van het lichaam. Wanneer het inwendig wordt gebruikt droogt het minder gauw op. 


Aanbeveling

Gebruik geen vaseline als glijmiddel. Het is niet in water oplosbaar en kan daardoor moeilijk worden weggewassen. Daardoor ontstaat er risico op infectie van de geslachtsdelen.