Je partner heeft geen zin, of andersom. Iedereen overkomt het wel eens dat de één meer zin heeft in seks dan de ander, wat soms tot frustraties en onzekerheid kan leiden. Het zou ook wel erg toevallig zijn als jullie allebei, altijd, op precies hetzelfde moment zin hebben. Maar hoe voorkom je nou die frustraties en wat is de oplossing?

Veel mensen denken dat zin in seks net zo iets is als honger of dorst hebben. Een behoefte die je zomaar krijgt en die gestild moet worden. Zin héb je niet zozeer, maar je kunt wel zin maken.

Er is ook zeker verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om zin hebben. Mannen die lichamelijk opgewonden raken vertalen dat meteen in lust, en willen seks. Bij vrouwen is dit vaak niet het geval. Als een vrouw lichamelijk opgewonden raakt, heeft ze vaak niet automatisch zin in seks blijkt uit onderzoek van seksuoloog Stephanie Both.
Mannen worden vaak rustiger van seks, terwijl vrouwen juist zich eerst rustig moeten voelen om opgewonden te raken. Ook hebben mannen meer testosteron dan vrouwen. Dit zorgt ervoor dat mannen over het algemeen een hoger libido hebben en dat hun seksdrive sneller kan worden aangewakkerd, maar ook sneller kan afnemen. Bij vrouwen duurt het meestal langer voordat ze opgewonden raken, maar als ze het dan eenmaal zijn, blijven ze ook het ook langer. Verder is iedereen anders. Bij de één zijn lichamelijke prikkels nodig om zin te krijgen, bij de ander psychische prikkels en bij de één gaat het sneller dan bij de ander.

De kunst is om deze verschillen niet tot frustraties te laten leiden. Maak de verschillen bespreekbaar en wees duidelijk in wat je het liefst zou willen, hoe vaak en wanneer. Hierdoor wordt de reden waarom jij of je partner soms meer of minder zin heeft ook sneller duidelijk, wat misverstanden en frustraties kan voorkomen.

Zorg ervoor dat jullie allebei op de hoogte zijn van wat de ander fijn en opwindend vindt, zodat jullie daar rekening mee kunnen houden en op kunnen anticiperen. Ook kan het zijn dat als je al een lange tijd een relatie hebt, seks een sleur wordt en je soms minder zin hebt. Natuurlijk is er niks mis met op dezelfde manier seks te hebben als jullie dat beiden fijn vinden, maar probeer ook eens een keer wat anders. Gebruik bijvoorbeeld een keer een seks speeltje of een potentie verhogend middel om de spanning in de slaapkamer terug te laten komen.

Kijk snel verder of er wat leuks voor jullie tussen zit!