Anale seks is nog niet helemaal ingeburgerd in de slaapkamer. Vooral vrouwen staan er meestal niet heel erg voor open, terwijl de meeste mannen er juist van dromen. Dat komt deels door onwetendheid en deels doordat ondoordacht te werk wordt gegaan. Seksexperte Tracey Cox geeft 6 tips om deze vorm van seks veel plezanter te maken. 


#1 Penetratie hoeft niet

Net zoals bij algemene seks, is penetratie niet perse nodig om te kunnen genieten. Het strelen of likken van de anus kan ook al erg lekker zijn. En ja, mannen: anale seks gaat om geven en ontvangen. Wil je dat jouw partner anale seks overweegt, dan overweeg je ook best beide kanten van de medaille. 

#2 Het hoeft geen pijn te doen

Veel vrouwen vinden anale penetratie niet aangenaam of zelfs pijnlijk, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een pijnloze, en wie weet zelfs genietbare, ervaring wordt het als je helemaal kalm en ontspannen bent. Ook is het belangrijk dat de penetratie geleidelijk aan en met wederzijdse toestemming gebeurt. De korte pijn is in dit geval écht heftig, en niet voor korte periode. 

De beste manier is opbouwen, door eerst te penetreren met één of enkele vingers zodat de spier zich kan uitzetten. Bij de penetratie met de penis kan je het beste centimeter per centimeter te werk gaan, waarbij je de penis telkens weer helemaal er uittrekt en weer zachtjes inbrengt. Laat haar de weg leiden, en gebruik ook zeker glijmiddel of een condoom. 

#3 Leer de binnenste kringspier ontspannen 

De anus telt twee kringspieren. De buitenste controleer je hou het je uitkomt, maar de binnenste niet. Die moet je leren ontspannen en dat vraagt tijd en geduld. Ook al denk je zelf ontspannen te zijn en zin te hebben, de binnenste kringspier kan duiden dat dit niet zo is. 

#4 Stimuleer de anale zone

Stimulatie van de anale zone hoeft niet noodzakelijk tot anale seks te leiden. Het kan ook gewoon een leuk extraatje zijn tijdens het voorspel of tijdens orale seks. Tegelijk is het een prima manier om vertrouwd te raken met anale stimulatie. 

#5 Verander je dieet

Raar maar waar: je dieet heeft een invloed op de ervaring van anale seks. Eet veel vezels en rauwe groenten en fruit, wat de darmen moet stimuleren. Een regelmatige darmactiviteit draagt bij tot een aangename ervaring, al kan een darmspoeling ook altijd helpen. Eet geen vezels enkele uren voor de activiteit, maar blijf ze wel verwerken in je algemene eetgewoonte. 

#6 Hygiëne 

Ook hygiëne is zeer belangrijk bij anale seks, zeker voor vrouwen. Het is heel belangrijk om geen vocht of restanten uit de anus naarde vagina over te brengen, om een infectie te vermijden. Gebruik een condoom voor anale seks, en wissel deze bij de overschakeling naar vaginale penetratie. Bij het gebruik van vingers of seksspeeltjes ben je het best voorbereid met vochtige, hygiënische doekjes op het nachtkastje. 

Onthoud ook dat anale seks een 'goede' manier is om soa's en infecties te verspreiden. Als je geen vaste, monogame relatie hebt, waarvan beide partners getest zijn op soa's, wordt sterk aangeraden altijd een condoom te gebruiken.