Seksspeeltjes zijn er in alle soorten, maten, kleuren maar natuurlijk ook materialen. Het materiaal waarvan een speeltje is gemaakt, is zeker van belang. De verschillende materialen kunnen variëren van plastic tot jelly en van siliconen tot glas. Maar wat zijn nou veilige materialen en waar kun je het beste op letten tijdens het kopen van een sekstoy.

Seksspeeltjes kunnen een poreus product zijn, wat betekend dat ze over het algemeen zachter zijn, of een niet-poreus product, deze zijn vaak harder en van betere kwaliteit maar zijn meestal wel duurder. Het probleem met ‘ zachte ‘ producten is echter dat de bacteriën vrijwel nooit helemaal verwijderd kunnen worden. Dit is vervelend want hierdoor kunnen jij of je partner een bacteriële infectie oplopen door de bacteriën die er op zijn blijven zitten ( gelukkig hebben wij genoeg antibacteriële toycleaners!) Een ander probleem met poreuze producten is ook dat de materialen vaak giftige ftalaten bevatten. Ftalaten zijn erg schadelijk voor de gezondheid en veel mensen ervaren dan ook een allergische of chemische reactie wanneer zij er mee in contact komen. Bij kinderspeelgoed is het gebruik hiervan dan ook verboden, voor sekspeeltjes alleen niet. Kijk daarom goed voordat je iets koopt of het ftalaat vrij is om ongemak te voorkomen.

Wat voor materiaal het beste is, is redelijk persoonlijk. Alle materialen geven een ander gevoel en niet iedereen houdt van hetzelfde. Ook hebben alle materialen verschillende voor en nadelen. Hieronder volgt een kort overzicht van de meest voorkomende materialen.

Hard kunststof ABS:

ABS is niet-poreus en een hard soort plastic. De voordelen hiervan zijn dat producten die hiervan gemaakt zijn makkelijk te reinigen zijn en vaak betaalbaarder zijn. Ook is dit materiaal goed in het geleiden van trillingen en zijn de producten meestal glad. Dit brengt ook weer nadelen met zich mee. Sommige mensen kunnen de trillingen als te intens ervaren en door het harde plastic maken de speeltjes vaak ook meer geluid. Ook kunnen weersomstandigheden de kwaliteit van het ABS beïnvloeden.

Siliconen:

Siliconen is een zacht materiaal maar is niet-poreus. De voordelen van siliconen zijn dat ze de lichaamstemperatuur aannemen van het lichaam, hypoallergeen en veilig zijn en goed te reinigen zijn. Ook zijn siliconen goed in het geleiden van trillingen en vibraties. Een nadeel van het materiaal is dat het vaak duurder is. Verder kunnen sommige producenten beweren dat het product van siliconen is terwijl dat niet het geval is.  Het kan zijn dat het product is gemaakt van TPR (later meer daarover) maar dat de fabrikant beweert dat het van siliconen is gemaakt, waardoor je andere verwachtingen van het product hebt. Probeer daarom altijd alert te zijn en alleen een product te kopen van een betrouwbare producent.

Metaal:

Speeltjes die zijn gemaakt van metaal zijn hard, glad en zwaar en dus niet-poreus. Voordelen zijn dat ze makkelijk schoon te maken zijn en goed tegen warmte en kou kunnen. Een nadeel is wel dat ze dus niet flexibel zijn.

Glas:

Glazen speeltjes zijn ook niet-poreus en net als metaal, hard en glad. Glas is ook makkelijk te reinigen en kunnen goed tegen warmte en kou. Ook kunnen alle glijmiddelen veilig gebruikt worden met glas en glijdt het makkelijk. Een nadeel is wel dat glazen producten nooit kunnen trillen of vibreren.

TPR/TPE:

Dit materiaal is redelijk vergelijkbaar met siliconen en wordt steeds populairder. TPR/TPE is hypoallergeen en ftalaat vrij. De structuur kan variëren van hard tot zacht. Voordelen van TPR/TPE zijn dat het materiaal trillingen en vibraties goed geleidt, het meestal ftalaat vrij is en lang mee gaat. Omdat TPR/TPE redelijk poreus is, is het dus moeilijker schoon te maken en moet het na ieder gebruik erg grondig worden gereinigd.

Jelly rubber/ Plastic PVC:

Producten die gemaakt zijn van jelly (mengsel van PVC en rubber) zie je vaak voorbij komen. Dit omdat het een erg goedkoop materiaal is. Het materiaal is zacht en erg buigzaam wat mensen vaak als een voordeel zien. Wel zit in veel producten gemaakt van jelly, ftalaat. Ook zijn de speeltjes poreus en dus erg moeilijk om schoon te maken. Als je een product van jelly hebt en niet zeker weet of het ftalaat bevat kan je het beste een condoom gebruiken wanneer je het speeltje gebruikt. Het zekere voor het onzekere nemen, zeg maar.